Reisverslag van de reis naar Praag


Overzicht stad met Karelsbrug

De prachtige gebouwen om het Plein Oude Stad weerspiegelen de kleurrijke geschiedenis van Praag heel mooi. De witte gevel van de barokke St. Nicolaaskerk beheerst de noordkant van het plein, terwijl de oostkant wordt gedomineerd door twee gebouwen het Kinskypaleis, en deSt.Nicolaaskerk


De Tınkerk met een zuiver gouden beeld van Maria tussen de twee klokkentorens De vele spitsen van deze historische Tınkerk beheersen het Plein Oude Stad. Met de bouw van de huidige kerk werd in 1365 begonnen. De Tınkerk heeft altijd een centrale rol in de Reformatie in Bohemen gespeeld en tussen het begin van de 15de eeuw en 1620 was het de belangrijkste kerk van de hussieten in Praag.
St.-Norbertus, St.-Wenceslas en St.-Sigismund 1853                Crucifix uit de 17de eeuw
                 Karelsbrug met burcht                      volle terrassen

Hier kan je zien hoe de zon en de maan om de Aarde draait. De kleine wijzer van de klok geeft feitelijk drie tijden tegelijk aan. In de buitenste ring wordt de tijd in de Arabische telling aangeduid. Volgens die methode kent een dag 24 uur en begint de telling bij zonsondergang. De Romeinse cijfers geven de tijd aan zoals wij dat gewend zijn. Het blauwe deel van de wijzerplaat duidt op de periode waarin het daglicht aanwezig is. Dit is de klok naar Mesopotamisch voorbeeld, waarbij de dag in twaalf in lengte variërende uren is verdeeld. De beeldjes gaan ook elk heel uur bewegen (links) staat "IJdelheid die zichzelf in de spiegel bekijkt en Hebzucht die naar middeleeuws gebruik in de gedaante van een joodse woekeraar is uitgebeeld " (rechts) "De Dood start de voorstelling door aan een touw te trekkenen en De Turk die zijn hoofd schud".

     Stadhuis Oude Stad              Jan Hus (kerkhervormer) monument
                      Smid aan het werk                      Tyl-theater
We hadden weer eens een keer geluk. Onze reisleider en tevens chauffeur kende Sjors Lemberk. Een geboren Groninger die daar woont met zijn Tsjechische vrouw, zijn dochter en zoon. In Sjors hadden we een perfecte gastheer die, na 22 jaar Tsjechië, ons keer op keer weer wist te wijzen op mooie routes, plekjes, bezienswaardigheden, wetenswaardigheden .We kwamen op plaatsen waar je normaal als toerist niet zou komen of zou zien. Vreselijk gelachen toen hij na afloop al zijn fooien waggaf aan een rondje en je wijn kreeg in een limonade glas omdat ze maar een paar wijnglazen.Al met al een heel leuke en leerzame middag.

         Zijkant Tyl-theater        Huis bij de Minuut versierd met graffito

                      Karelsbrug                                                 Male Namesti

Na drie dagen in Praag te hebben doorgebracht waren we echt moe en we vertrokken huiswaarts met een goed gevoel.
  • Zie ook Diashow Praag
  • Naar Boven