Omgeving van Nerja


Sinds 2003 gaan we overwinteren in Nerja (AndalusiŽ, Spanje). Het is een leuk stadje aan de Costa del Sol, 60 km. ten oosten van Malaga. Er zijn in de winter wel toeristen maar niet teveel, het is er gewoon gezellig. Vanuit Nerja makan wij ook onze uitvluchten in de omgeving. Hieronder vind U een kleine keuze, maar er is veel meer..

Vanuit Nerja zijn er met de auto of bus mooie tochten te maken o.a. naar Malaga, Competa, Granada, Ronda, Cadiz enz. enz.. We zijn een dag naar Tormelinos geweest, maar al die torenflats, daar wordt je duizelig van. Geef mij maar Nerja, er is niet voor niets het gezegde `eens Nerja, altijd Nerja`. Ook een tocht door de bergen naar Competa en Comares, met zīn erg nauwe straatjes is aan te bevelen.

Frigiliana (5 Km): Frigiliana is in 1982 uitgeroepen tot het mooiste dorp van heel Spanje en het kan met zekerheid worden gezegd dat Frigiliana nog steeds echt een van de allermooiste mooiste "witte" dorpjes van Spanje is. Het oude gedeelte van het dorp dateert uit de Middeleeuwen en heeft zich nauwelijks aangepast aan de huidige tijd. De straatjes zijn nauw en de kleine huisjes zijn allemaal wit. Op de smalle hoofdstraat na kunnen in het oude gedeelte van Frigiliana geen auto's rijden. Dit komt door alle hoogte verschillen die er in Frigiliana zijn waardoor de straten hoofdzakelijk bestaan uit trappen. Het lokale transport van zwaardere spullen gebeurt dan ook nog ouderwets per ezel. De straatjes zijn geplaveid met kiezelstenen die in mooie motieven zijn gelegd. Vanuit Nerja is Frigiliana ook per voet te bereiken via een wandeling door en langs de rivier de chillar, een prachtige wandeling.

Granada (95 Km): Het Alhambra is verreweg de bekenste bezienswaardigheid van Granada, maar deze stad, op zo'n uur rijden van Nerja, heeft meer te bieden. Na een bezoek aan het Alhambra is een wandeling door de oude Moorse wijk van Granada, een leuke plek om eens heerlijk door de kleine straatjes te slenteren. Granada is ook per openbaar vervoer bereikbaar

Cordoba (200 Km): Op zo'n 2 uur rijden ligt Cordoba. Cordoba is bekend van de oude Romeinse brug over de Guadalquivir rivier, maar meer nog van de Mezquita. De Mezquita is de grootste Moskee van Europa steunend op meer dan 1000 zuilen. Het typische van deze Moskee is dat na de Moorse tijd de katholieken er een kerk middenin hebben gebouwd wat een zeer bijzonder geheel opleverd. Naast de Mezquita ligt een oude joodse wijk met hele nauwe straatjes en leuke winkeltjes.

Malaga is de op ťťn na grootste stad van AndalusiŽ. Elk jaar worden duizenden toeristen naar de diverse plaatsen aan de Costa del Sol gevoerd vanaf de in de buurt gelegen luchthaven. De naam Malaga zou van Fenicische oorsprong zijn. Vooral in de 750 jaar durende Moorse overheersing kende Malaga een bloeitijd. In 1487 namen de troepen van de katholieke koningen de stad in. Er volgden perioden van opbloei en verval. Tijdens de burgeroorlog werd Malaga ernstig verwoest. De welstand van de stad is voornamelijk te danken aan het toeristenverkeer.

Bezienswaardigheden in Malaga

Alcazaba De stenen wallen van de oude Moorse vesting Alcazaba op de langgerekte burchtheuvel vormen een schitterende achtergrond voor de haven. In de jaren dertig werd het sterk bouwvallige complex flink gerestaureerd, eigenlijk iets te veel gerestaureerd. Met siertuinen, cascaden, fonteinen en kopieŽn van de Nasridische architectuur wordt de Moorse sfeer bezworen.

Kathedraal Deze kathedraal is heel indrukwekkend: hij is zo groot als een kleine berg. Een beetje van gotiek, van Renaissance en van barok is er te vinden. De enorme kerk is in de tijd dat hij werd gebouwd, 1528-2783, niet geheel voltooid. Eenarmige Dame Een van de tweelingtorens van de voorgevel is niet afgewerkt, vandaar ook zijn naam: ‘la manquita’, dit betekent ‘de ontbrekende’ en wordt dus de 'Eenarmige Dame' genoemd.

Gibralfaro Van op de ruines van de vesting op de top van de burchtheuvel boven de Alcazaba geniet je van een geweldig uitzicht over de uitgestrekte baai van Malaga, op een hoogte van 130 meter. Tegen de bouwvallige muren heeft men een kleine parador aangebouwd.Het kasteel werd gebouwd als een vesting om de Alcazaba te verdedigen. Binnen de muren stond ooit een moskee. Er zijn ook stortbak putten, bakker ovens, uitkijk torens en het gebouw van een oude kruitmagazijn.

Museo Picasso Hier werd Pablo Picasso geboren op 25 oktober 1881. In 1998 werd het museum geopend. Allerhande werk van Picasso kan je hier vinden en bovendien kun je een kijkje nemen in de bibliotheek met ongeveer 7000 boeken.

Eten en drinken In Malaga zijn er heerlijke restaurants te vinden. Andalusische keuken, internationale keuken, van alles.

Antequera Een mooi stadje ten noorden van Malaga. Aan de rand van de stad liggen de imposante Keltische grafmonumenten van 2000-2500 voor Christus; Cueva de la Menga, Cueva de Viera en Cuava del Romeral. El Torcal heeft een rotsdoolhof, een 20 km2 groot plateau van 1000 tot 1200 meter, met veel fantastische erosievormen. De rotsen werden gevormd door wind, water en het weer. De indrukwekkende rotsformaties hebben zich hier gevormd, waar harde en zachte kalksteenlagen op elkaar liggen.


El Chorro El Chorro heeft een van de meest adembenemende bezienswaardig-heden: de Camino del Rey. Een hangend wandelpad langs de steile kliffen, ongeveer 30 meter boven de Rio Guadalhorce. Dit kanaal is in de jaren 1920 in de El-Chorrokloof gegraven en is onderdeel van de Hydro-elektrische centrale van de Rio Guadalhorce.


Mijas Een wit stadje in het bergachtige achterland van de Costa del Sol. Het leuke aan dit dorpje is dat het zijn oorspronkelijke karakter heeft weten te bewaren met zijn traditionele huizen en smalle en zeer mooie keienstraatjes. Veel toeristen komen hier om te winkelen en genieten daarna in ťťn van de vele restaurants met internationale keuken. Een traditionele attractie zijn de ezels van Mijas, waarmee je een rondrit door Mijas kunt maken. Het is ook mogelijk een rondrit per koets te maken, wat natuurlijk ook een unieke ervaring is.

Ronda Een schilderachtig wit stadje dat door een 160 meter diepe kloof in tweeŽn wordt gedeeld. Van het oude, ommuurde deel zegt men wel dat het een groot museum is. In het andere deel bevindt zich een van de oudste arena's van Spanje: 'Plaza de torres'. Malaga op 120 km afstand.

Naar Boven