Nerja

Een stadje om verliefd op te worden, te zijn en te blijven


Nerja een prachtige, toeristische stad. Wellicht de enige kuststad die ontsnapt is aan de chaotische constructie van afschuwelijke betonnen flatgebouwen. En bovendien zijn er twee vrij spectaculaire trekpleisters: de grotten en het beroemde balcón de Europa, zo genoemd door Alfonso XII toen die in 1885 de stad bezocht. Nerja heeft een ziel, je vindt er serene rust, dat zoete nietsdoen, dat aan de Costa del Sol zo zeldzaam is. Natuurlijk is het hier druk in de zomer. Maar in de winter als wij daar zijn is het rustig Als je door de mooie straatjes van dit heerlijke kusstadje kuiert is het soms te rustig. Nerja ligt in een bergachtig gebied aan de voet van de Siërra Amijara en Siërra Nevada waardoor de kust bestaat uit veel kliffen en strandjes. Het stadje ligt op een plateau dat boven zeeniveau uitsteekt. Het beroemde uitzichtspunt Balcon de Europa bevindt zich op de meest uitstekende klif in het centrum en biedt een prachtig uitzicht over de kust. Nerja biedt verder een typisch Andalusisch landschap.


De Grotten
Cueva de Nerja. Grot op 2 km ten noorden v/d stad, op de weg naar Almuņecar. Zowat om het uur vertrekt een bus vanuit Nerja. Het parcours in de grot leg je te voet af. Gemakkelijk, ook voor kinderen. De grot is niet heel diep en strekt zich uit, vlak onder de aardkorst. Ze is bereikbaar via een gewone trap (geen lift). Het is hier frisser dan buiten, maar echt koud is het niet. Deze grot werd ontdekt in 1959 door enkele jongeren, die op zoek waren naar vleermuizen. Ze behoort tot de indrukwekkendste van Europa. Met haar enorme kalkafzettingen lijkt het wel een natuurlijke heiligdom. Er is een stalactiet van maar liefst 65 m. Waarschijnlijk werd ze 30.000 jaar geleden door mensen bewoond. Rotsschilderingen uit het laatpaleolithicum (16.000 jaar geleden) getuigen trouwens van de menselijke aanwezigheid. Er zijn nog steeds opgravingen aan de gang. Het gedeelte met de muurschilderingen is om evidente redenen niet toegankelijk voor bezoekers. Ga vroeg (of heel laat) als je die drukte wilt vermijden. Je mag vrij rondlopen en ontdekt en ontdekt enorme grotten, smalle doorgangen en ongelooflijke stalagmieten en stalactieten. Die stalactieten zijn spits en doen nu eens denken aan de wervels van een walvis, dan weer aan slagroomtaarten of afgebrokkelde paddenstoelen. Een ongewone bizarre wereld is dit! De grootste zaal lijkt wel een kathedraal. De centrale kolom is 32 m hoog en is daarmee de grootste ter wereld ( kijk maar in het Guinnes book) Enige schaduwzijde is de wat verouderde verlichting, die de pracht van de grotten niet helemaal tot zijn recht laat komen.
Bergen
De hoogste berg achter Nerja - de Navachica - is 1.832 meter hoog. Het stadje telt 3 rivieren, de Chillar en Rio Seco westelijk en Maro oostelijk. In de zomer kun je overigens een leuke wandeling door het water van de rivier Rio Chillar maken. Ook zeer de moeite waard is wandelen in het schitterende natuurgebied en Nationaal Park Los Acantilados ten noorden van de grotten met de picknickplek El Pinarillo.

Door het subtropische klimaat in Nerja wordt er sinds oudsher veel aan landbouw gedaan in het gebied. Praktisch alles groeit er of kan er groeien. Van fruit als mango, avocado tot sinaasappel, perzik, papaja, druiven en meloenen. Ook groeien er olijven, amandelen en een aantal lokale specialiteiten. Het landschap is in de zomer van nature redelijke dor en droog, maar door de bewatering van planten en bomen en de neerslag van ochtenddauw tegen de bergen zijn veel stukken groen. Dit in tegenstelling tot veel andere delen van de Costa del Sol en Andalusie.

Nerja is een oud vissersdorpje, en die sfeer is en blijft behouden. In het binnenstadje wordt veel ge- en verbouwd, maar alle gevels zijn in de oude stijl opgetrokken. Nerja is ook bekend door zijn gezellige Spaanse tappasbarretjes, waar ze nog ouderwetse prijzen handteren, 1,50 euro voor een glas wijn met een tappas.

Zeker een bezoekje waard is het bekende Balcon de Europa, welke een schitterend uitzicht biedt over de kust. U kunt een prachtige wandeling langs de kust maken waarbij u langs de rotsen loopt en bij mooie strandjes komt. De combinatie van de heerlijke stranden, een gezellig centrum met vele winkeltjes en de mooie natuur maakt Nerja tot een prima bestemming voor jong en oud
Nerja is ook bekend door zijn kleine smalle straatjes, en steeds meer wordt het stadje autovrij gemaakt. De straatjes worden met mooie stenen geplaveid. Oók in Nerja worden vakantiecomplexen gebouwd. Maar de woonlagen zijn niet hoger dan 7 ā 8. Er is zijn enkele mooie boulevards, o.a. bij het Buraniastrand.Voor ons appartement was nog een een grind-zandweg,maar sinds 2009 is er een heel mooie wandel promenade gekomen. vederop is het nog een grind-zandweg waar het altijd heerlijk wandelen of joggen is, aan de ene kant de zee die je de heerlijke rust geeft en aan de andere kant een blik op de bergen waar je soms de sneeuw ziet liggen.

Ook een bezoek aan de Rommelmarkt is zeker de moeite waard, al is het maar
om te zien wat voor rommel er wordt bewaard.

Een bekende trekpleister van Nerja zijn de druip-steengrotten. Deze grotten zijn pas in 1959 ontdekt, door twee spelende jongens uit Maro, een dorpje dichtbij Nerja. De grotten zijn waarschijnlijk 225 miljoen jaren geleden ontstaan. In de grotten is een auditorium ingericht,waar regelmatig klassieke concerten worden gegeven.

Vanuit Nerja zijn er met de auto of bus mooie tochten te maken o.a. naar Malaga, Competa, Granada, Ronda, Cadiz enz. enz.. We zijn een dag naar Tormelinos geweest, maar al die torenflats, daar wordt je duizelig van. Geef mij maar Nerja, er is niet voor niets het gezegde `eens Nerja, altijd Nerja`. Ook een tocht door de bergen naar Competa en Comares, met zīn erg nauwe straatjes (zie fotoīs) is aan te bevelen.

                          Alhambra                                                       Comaris
                          Trevellez                                                       Spaanse Bar
Tijdens onze overwintering spelen wij veel Jeu de boulles met diverse Duitsers, Noren, Canadezen, Engelsen en wij dan. Dat is erg gezellig. Iedere middag om half vier verzamelen bij de Jeu de Boulles banen bij cafeteria Marisaol, aan het plein onderaan de Av.Castilla Perez, zo'n twee uur spelen we er, daarna even een afzakkertje nemen op een van de terrasjes bij de Jeu de Boulles baan, maar meestal zitten wij bij Mirasol.
Ieder jaar,de eerste zondag van januari eerst een Nieuwjaarsborrel bij ons.
Daarna gaan we met vele vrienden lekker samen eten. het is altijd heel gezellig,en telkens een ander restaurant. Deze keer was het bij restaurant El Puente, heerlijk buiten, en dat op 2 januari.
Vanaf 2006 hebben we in het apartementencomplex een apartement met twee slaapkamers en direct uitzicht op zee.
                    Oude Uitzicht                                    Huidig uitzicht.
Nerja, een stadje om altijd terug te komen om de zon uit het water te zien rijzen
  • Verder naar Nerja Stranden

    Naar Boven