Giesbeek het dorp waar we dertig jaar gewoond hebben

Eindelijk naar een normale woning na 7 jaar

In die tijd was Giesbeek nog een klein dorpje. Het ligt in de provincie Gelderland. Giesbeek is een leuk dorpje aan de IJssel van nu plusminus 3000 inwoners, het hoorde bij de gemeente Angerlo. Per 1 januari 2005 is Angerlo heringedeeld bij de gemeente Zevenaar. Hiertoe behoren ook de plaatsen Lathum en Angerlo De streek heet de Liemers. Giesbeek ligt aan de provinciale weg van Arnhem naar Doesburg aan de Zuidkant van de IJssel.

In 1968 zijn we verhuisd van Ede naar Giesbeek. Wij kregen een huis toegewezen aan de Gemeint nr. 64, twee onder een kap met vier slaapkamers. Onze oudste zoon zei gelijk, toen hij hoorde van vier slaapkamers "mam dan hoeven jullie niet meer bij elkaar te slapen". Het Metaal Pensioenfonds heeft hier voor de Akzomedewerkers uit Arnhem plusm.70 huizen laten bouwen. Het dorp werd gelijk gemoderniseerd, er kwam riolering en trottoirs. Het is ook wat als daar ineens zo'n 175 mensen erbij kwamen wonen. Dat is echt niet niks.Onze buren waren Andre en Ria Rouwhorst.


In 1979 namen de buren en wij de beslissing om zelf een woning te bouwen. We hadden gedacht dat we onze oude woning konden kopen maar dat lukte niet.We hebben een aannemer in de arm genomen en zijn gaan bouwen op de Evertsheuvel. Het werd een casco woning dus bouwden we alles zelf af. In april 1981 zijn we verhuisd naar de Evertsheuvel.

Giesbeek is vooral bekend door het Rhederlaag. Dit is een groot watersportgebied met vier campings. Er zijn diverse jachthavens. De kinderen hebben in Giesbeek op de Lidwina Kleuterschool gezeten en later op de Paulusschool. Vooral het hoofd van de Paulusschool Eduard Smeets en zijn vrouw Hanneke, hebben veel bijgedragen aan het gezellig en goed functioneren van deze school.


Wij hebben ons altijd zeer nauw betrokken gevoeld bij het sociale leven in de gemeente Angerlo. Ik heb vele jaren als vrijwilligster gewerkt op de Paulusschool als handwerkkracht. Ook de Welfare-afdeling van het Rode Kruis heb ik in Lathum en Giesbeek opgericht, samen met wijlen mevr. Kip uit Doesburg (de echtgenote van de vroegere gemeentesecretaris). Mijn man (Johan) is in de politiek gegaan en werd al snel wethouder voor de KVP en later het CDA. Dit heeft hij negen jaar volgehouden. In 1984 werd mijn man Prins van de Carnavalsvereniging Knor en Knalpot en ik dus Prinses Willie. Dit was een geweldige tijd.We hebben erg leuke jaren gehad bij deze Carnavalsvereniging.


Ook bij de voetbalvereniging GSV'38 ben ik vele jaren actief geweest als 2e secretaris. Hiernaast links een foto van de voorkant van het clubhuis. Rechts een foto van de tenniskantine


In de jaren negentig hebben wij ons ingezet voor de Tennisvereniging De Does in Giesbeek. Ik heb mijn horecadiploma gehaald en werd daar barbeheerster en heb daar met vele vrijwilligers de kantine goed draaiende weten te houden. Het werd 's nachts wel eens erg laat, maar het was erg gezellig. Ook dit stopte in 1999 i.v.m. onze verhuizing naar Oss.
Z Z P er
In 1983 ben ik begonnen met een Type en copieerburo, wat later uitgroeide tot een copyshop en een kleine drukkerij die de naam voerde "De Hommel". Dit bedrijfje heb ik tot onze verhuizing in 1999 naar Oss gehad. Het werk dat we deden was zeer divers en het was altijd weer hard werken, vaak schoten de vrije weekenden er bij in.

Veranderingen In Giesbeek

          De kerk voor de oorlog                       kerk na de oorlog                
de kerk heden


De windkorenmolen De Hoop

De windkorenmolen De Hoop staat aan de Meentsestraat 3 in Giesbeek. Het is een ronde stenen stelling-molen. De molen is in 1888 als beltmolen gebouwd. In 1927 schoven de kap en het wiekenkruis van de molen af en was een ingrijpende restaura-tie noodzakelijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd De Hoop zwaar beschadigd. Pas in 1956 is de molen hersteld, waarbij onderdelen uit de molen 'De Dankbaarheid’ te Kreijel zijn gebruikt. In 1964 werd het gehele binnenwerk uitgebroken en werd de belt afgegraven. In 1979 kocht de gemeente Angerlo de molen om hem in 1981 te herstellen. Hierbij werd de voormalige beltmolen definitief een stellingmolen. Een deel van de stelling wordt gevormd door het dak van de naast de molen gebouwde supermarkt. De Hoop heeft een koppel maalstenen, waarmee graan voor verschillende bakkers wordt gemalen. De wieken zijn voorzien van het Systeem van Bussel met neusremkleppen op beide roeden.

Het gemeentehuis van Angerlo in vroegere tijden

Naar Boven