Reisverslag van de reis naar Cordoba

De Romeinse brug oftewel zoals de spanjaarden zeggen EL PUENTE RUMANO


Op 6 februari 2007 zijn we met ons vieren 4 dagen (Joke, Jos Leeters en wij) naar Cordoba geweest. We hadden de reis via een reis buro geboekt, de trein en het hotel. De treinreis was voor ons een belevenis, of je met het vliegtuig ging. De reis ging voorspoedig en bij aankomst in Cordoba eerst koffie gedronken. Daaarna naar ons hotel gewandeld, prachtig gelegen tegenover de kathedraal, een pracht plaats. Nadat we geinstalleerd waren eerst even de buurt verkennen. Ter hoogte van de kathedraal, is in de 8e eeuw de brug over de Guadalquiver gebouwd op fundamenten van een Romeinse brug. De brug verbindt de oude binnenstad met de voorstad Campo de la Verdad. De brug wordt verdedigd door de toren van la Calahorra, een oude Arabische vesting. Er in bevindt zich het Historisch Museum.de brug werd nu gerestaureerd.
Córdoba is een cultureel rijke stad in Zuid-Spanje. De stad ligt in het hart van Andalusië, aan de oevers van de Guadalquivir en is een van de drie belangrijkste steden van Andalusië. De stad heeft meer dan 300.000 inwoners. Córdoba wordt omgeven door miljoenen olijvenbomen.
Córdoba kent een rijke historie en heeft hierdoor een groot cultureel erfgoed. Zo staat de hele Joodse wijk staat op de lijst van cultureel erfgoed. Een schilderachtige wijk met kleine straatjes, smalle steegjes, leuke pleintjes en oude huizen met ijzeren balkons versierd met bloemen. Ook staat Córdoba bekend om het Alcázar de los Reyes Cristianos. Vooral de kleurrijke tuinen van dit paleis van de vorsten zijn heerlijk om doorheen te wandelen. Het kan erg druk worden bij de populaire bezienswaardigheden, maar ze zijn de moeite waard. Córdoba is cultuur snuiven ten top!

Maar verreweg het meest indrukwekkende bouwwerk van de stad is de Mezquita. Dit is een enorme moskee met als middelpunt een kathedraal. Een bijzondere combinatie die je met je eigen ogen moet zien. Ook de aanwezigheid van de Joden heeft een stempel op de stad gedrukt.
la Medina Azahara. Als we het over Cordoba hebben, dan denkt iedereen aan La Mezguita , waarin zich een kerk, moskee en cathedraal bevinden. Maar Cordoba heeft veel, erg veel te bieden o.a.Medina Azahara.
Gebouwd begin in 940. Ze zijn van groot archeologisch belang en liggen ongeveer 5 km ten westen van de stad. Wat er vandaag de dag nog zichtbaar is van de ruïnes van Madinat Al-Zahra is slechts 10%. Men is nog steeds bezig met opgravingen en restauratie.
Al Madinah al-Zahra was een Arabisch-islamitische middeleeuwse stad. De ruïnes werden opgegraven vanaf de jaren 1910. Slechts ongeveer 10 procent van de 112 standplaatsen zijn opgegraven en gerestaureerd. Wat er vandaag de dag nog zichtbaar is van de ruïnes van Madinat Al-Zahra is slechts 10%. Men is nog steeds bezig met opgravingen en restauratie. Het uitgegraven gedeelte wordt bedreigd door de illegale bouw van woningen.
Het restaureren van deze ruïnes vergt kwa tijd mischien nog wel 100 jaar. Het is enorm interesant om te zien hoe alles gerestaureerd word , stukje voor stukje en erg secuur.

In een woord geweldig

CORDOBA bruist van de energie en slaapt nooit.
Beleef Cordoba

Naar Boven