Reisverslag van de reis naar Berlijn.1961-2006

In het kader van ons 45 jarig huwelijk hadden wij besloten met z'n tweeen naar Berlijn te gaan.
Wat schets onze verbazing toen wij de reispapieren ontvingen van de fa. Bolderman, op de deelnemerslijst stonden vermeld de heer en mevrouw W. Wolf en J. Vermeule, opstapplaats Utrecht. Deze vrienden van ons, Joke en Wim, hadden als verrassing ook deze reis geboekt. Dus de reis was al bij voorbaat geslaagd. 's Morgens de 23e zijn we om half acht thuis vertrokken om naar Zevenaar te gaan, opstapplaats, om 9.15 uur zouden we hieruit vertrekken, maar helaas files en nog een files, en regen en nog eens regen. We kwamen toch nog om 10 voor negen aan, de bussen hadden ook vertraging en we vertrokken om 10.00 uur vanuit Zevenaar naar Berlijn. De hele dag regen en nog eens regen.

Na onderweg een paar plas- en eetpauzes te hebben gehad kwamen we aan bij checkpoint Alpha. Hier kwam men vroeger de DDR binnen en werd alles gecontroleerd.
Na even hier gestopt te zijn reden we door naar Berlijn, waar we in het restaurant Ziko's Grill lekker hebben gegeten. Daarna naar het hotel, genaamd Igel, in de bossen van Berlijn gelegen. De sleutel opgehaald en in het restaurant een afzakkertje genomen. Daarna vroeg gaan slapen want het was toch een vermoeiende dag.

Vrijdagmorgen om kwart over zeven liep de wekker af, een heerlijk ontbijtje gegeten, en toen om negen uur weggereden naar Berlijn. Om half tien stond de gids er, Jan de Waardt, een perfecte gids, hij heeft geschiedenis gestudeerd in Nederland en Berlijn en later in Berlijn blijven wonen dat is inmiddels al zo'n dertig jaar. Dus hij kon erg veel vertellen. De man met de bruine jas is de gids.

Wij reisden met de fa. Bolderman uit Veenendaal. Deze firma staat bekend om zijn goede hotels. Wij zijn als eens eerder met deze organisatie naar de Noordkaap geweest, en dat was ook geweldig. Onze chauffeur was Richard uit Nijmegen van de fa. Betuwe Expres. Een prima chauffeur, nam geen risico's, het enige minpuntje was dat hij niet veel sprak, maar dat is niet zo belangrijk, daar hadden wij onze goede gids voor.
Een stukje muur wat nog overgebleden is, dit is nu een monument. Aan de achterzijde van het monument staan vele foto's en afbeeldingen uit het Naziverleden, ook met geluids- fragmenten, dit is zeer indrukwekkend Hieronder nog wat fotos uit het DDR tijdperk,en checpoint nu.
  • Zie ook Diashow Berlijn
  • Naar Boven