Reisverslag van de reis naar Alhambra.

GRANADA EN ALHAMBRA.

Op 12 februari 2004 zijn we vanuit Nerja met een georganiseerde busreis naar Granada geweest. Het gezelschap bestond uit Engelsen, Duitsers, twee Fransen en wij als enige twee Nederlanders. Want in Nerja verblijven maar weinig Nederlanders. Links de bloemenmarkt in de maand februari in Granada

Na een busreis van plusm. twee uur zijn we in Granada aangekomen daar konden wij eerst een heel groot warenhuis in, (voor een sanitaire stop) tegenover het beroemde hotel Carmen. De naam van het warenhuis is El Corte Ingles. Naar een halfuur moesten wij weer buiten verzamelen en vandaar naar de beroemde cathedraal van Granada gelopen. Dwars door een smal straatje (foto rechts)(gelijk als een Medina) van te voren werden wij gewaarschuwd voor de zigeuners daar en nergens op reageren s.v.p. De gids die wij vanaf het begin in de bus hadden was een Spaanse die perfect Engels en Duits sprak.Onderweg werd er veel verteld over de bezienswaardigheden, ook in Granadastad vertelde zij zeer veel. We hebben de beroemde kathedraal van Granada bezocht en ook het beroemde crypta y Museo de los Reyees Calólicos. Hierboven een foto van een graftombe in dit museum.

Daarna zijn we met de bus naar ALHAMBRA gereden, Met een ons toegewezen gids zijn we het Alhambra ingelopen, het leek wel een privegids, want we waren met z'n zevenen, vijf Duitsers en wij. De gids nam voor ons de zij ingang van het alhambra om zo weinig mogelijk mensen tegen te komen op drukke plaatsen


De heuvel waarop de citadel is gebouwd heeft de vorm van een onregelmatige driehoek en is ontstaan door aanslibbing van sedimenten (Schist en kwarts) afkomstig uit de Sierra Nevada. Ten Oosten van de heuvel bevindt zich de 'Cerro del Sol' met het Generalife, ten Noorden de bedding van het riviertje de Darro, aan de westzijde het Alcazaba (de militaire fortificatie) en aan de zuidkant het huidige park van het Alhambra en de "Torres Bermejas". De vorm van het hele complex is die van een schip, met het Alcazaba als een voorsteven naar de stad gericht. Het hoogste punt van het zeer strategisch gelegen Alhambra bevindt zich op 700 m boven zeeniveau.

Rechthoekig vertrek voor het balkon  -  Galerij van de patio de la Acequia

Sala de las Dos Hermanas In tegenstelling tot wat men tot voor kort aannam is dit het oudste van alle vertrekken rond het Leeuwenhof.
Torre de las Damas Samen met de vijver is dit het enige gebouw dat uit de tijd van Mohamed III (1302-1309) is overgebleven en dus ouder dan de rest van het paleiscomplex.


Het paleis van karel V. Machuca had de leiding van de bouw tot aan zijn dood in 1550 en werd toen opgevolgd door zijn zoon Louis en later door Juan de Orea, een medewerker van Juan de Herrera.

Bovenstaande foto's zijn een kleine greep uit ons eigen bestand en een boek over Alhambra. Het bezoek is hier zeker de moeite waard. Men kan met een georganiseerde reis hier naar toe gaan of kaarten bestellen in Nederland of in Spanje kopen. Wij gaan volgend jaar beslist weer heen, want we hebben lang niet alles gezien.
  • Zie ook Diashow Cordoba
  • Naar Boven